Foltvirágok régebbi fotói itt megnézhetőek a másik blogban. IDE KATTINTVA!

2014. december 18., csütörtök

Foltvirágok IX. adventi kiállítása
A vendégvárás egy külön tudomány szokta- volt mondani az egyik barátnőm. Ilyenkor az ember előveszi a legjobb formáját, süt-főz, szépen megterít és várja a dicsérő szavakat. Azt hiszem így voltunk ezzel mi is, amikor a jó öreg, de hűséges „Dimitrov” előcsarnokát feldíszítettük az elmúlt év alkotásaival. Egy kiállítás felrakása mindig sok izgalmat hoz. Mi, hova kerüljön, hogyan lesz a legszebb, legcsalogatóbb az összkép. A december 8-a számunkra ünnep, hiszen most mutatjuk meg, h mit tanultunk, mit varrogattunk 2014-ben. Csoportunknak ez a IX. kiállítása. A törzsközönség – barátok, ismerősök, kollégák- már a megnyitó előtt jóval megérkeztek. Sok új vendégünk is volt, akik egyszerűen csak látni szeretnék volna, h miről is szól ez a mai este. A Dohmányi Zeneművészeti Szakközépiskola két növendékének kellemes zenéje csendet parancsolt az addig méhkasként nyüzsgő előcsarnokban. A muzsika hangja után Tungli Zsuzsanna, grafikus kiállítás megnyitójára is sokáig fogunk emlékezni. Rólunk szólt, a közönségnek ajánlva minket.

"Szeretettel köszöntöm Önöket és külön szeretettel köszöntöm a Foltvirágok Patchwork Klub tagjait IX. adventi kiállítás megnyitójuk alkalmából.

Amikor felkérést kaptam, hogy nyissam meg a kiállítást, szinte rögtön igent mondtam és arra gondoltam, ez egy újabb motiváció arra, hogy utánanézzek, jelenleg holt tart a patchwork, mint technika.
Azt valószínűsíthetően a jelenlévők is tudják, hogy a patchwork-öt hívjuk foltmozaiknak, foltvarrásnak, folton folt technikának, de azt lehet, hogy sokan nem tudják, hogy jelenleg már ott tart a technika, hogy a foltvarróknak külön világszövetségük van, világtalálkozókat szerveznek, speciális anyagokkal és eszközökkel dolgoznak, külön folyóiratuk van, galériákban és múzeumokban állítanak ki. Tulajdonképpen a patchwork egy új művészeti ággá nőtte ki magát.
A világ minden táján rengeteg patchwork klub alakult, így Veszprémben is, ahol az egyik legjelentősebb csoport a Foltvirágok Patchwork Klub.
A klub 9 éve létezik és jelenleg 23 tagja van. A csoportba nem könnyű bekerülni, tudok olyan tagról, aki két évig várt, hogy tag lehessen és a bekerülőknek el kell végezniük egy tanfolyamot, ahol a legszükségesebb technikai fogásokat sajátítják el.
A csoport tagjai között megtalálhatók a magukat lelkes amatőröknek nevezőktől kezdve az igazi szakértő profikig mindenféle szinten alkotók. Több közös és néhány tagnak egyéni kiállítás is volt már, külföldön is, és többféle díjat nyertek már munkáikkal.
Amikor elmentem meglátogatni a csoportot, az egyik legfeltűnőbb dolog az volt, hogy láthatóan és érezhetően a Foltvirágok egy nagyon jó közösség, a tagok, amikor kéthetente találkoznak, azon túl, hogy újabb technikákat és fogásokat tanulnak egymástól, szinte egy baráti társaságba érkeznek, egy olyan közösségbe, ahol jó együtt lenni.
Minden évben nyáron közösen táboroznak, ami egy jókedvű és alkotásban aktív időszak életükben.
A csoport közös alkotásokat is készít és nagyon fontos számukra a jótékonykodás, egyik legutóbbi közös alkotásukat az SOS gyermekfalu javára ajánlották fel.
A másik dolog, ami feltűnt, hogy milyen aktívak a patchwork készítésben, milyen sokfajta és milyen magas színvonalú munkákat készítenek.

Amiket jelenleg is láthatunk, ha végignézünk a kiállított alkotásokon.
A csoport tagjai oly módón alkotnak, hogy kéthetente mindig más tag bemutat egy új technikát, amit aztán mindenki a saját stílusának és tudásának megfelelően otthon továbbfejleszt és elkészít. Az alkotás minden esetben sok türelmet és precizitást igényel.
Érdekes volt, mikor elmesélték, hogy az elkészült alkotásokat, ha kiteszik egymás mellé, sokszor nem is kell megmondani, hogy ki melyiket készítette, azt már ők úgyis tudni fogják a munka stílusából, az összeválogatott anyagokból, a díszítésből és kivitelezésből, hiszen mindenki más egyéniség, mindenki valamilyen módon a belső világát jeleníti meg az elkészült munkákon.
Ami a patchwork-öt megkülönbözteti a többi művészeti ágtól, az hogy dísztárgyak és használati tárgyak is készülnek, tehát esztétikum és praktikum egysége egyszerre jelenik meg. Így a kiállított munkák között láthatunk dekoratív céllal készült faliképeket, úgy mint mindennapi használatra szánt táskákat is.
Vannak olyan alkotások, amik egy sablont - mintát követve készültek, és vannak olyanok melyek teljesen egyediek, csak az alkotó kreativitásának és fantáziájának köszönthetően alakultak ki.
Az egyéni alkotásoknak különleges megnyilvánulási formája, amikor az alkotó nem kész anyagokkal dolgozik, hanem önmaga festi színessé az anyagot. Ez nagyon tudatos tervezést igényel és ezek az alkotások nagyon egyediek és szépek.
Előfordul az is, hogy nem egy új technika kapcsán, hanem egy téma megjelenítése által készülnek az alkotások, például egyik legutóbbi téma a keleti öt őselem megjelenítése volt.
Külön figyelmet érdemelnek azok a munkák, melyek nagyon aprólékosan és díszesen kidolgozottak munkák, különböző módszerrel és mintával varrottak és díszítőelemekkel díszítettek.
Láthatunk egyénileg készített és közösen készített alkotásokat is. A közös munkák olyan módón készülnek, hogy mindenki megvarrja a saját részét, aztán majd a külön részeket állítják össze egy nagy egésszé.
A témák sokasága lelhető fel a munkák között, láthatunk mesés városokat, tájképeket, illetve egy-egy természeti formát, például falevelet, akár stilizált módón megjelenítve.
Az elkészült munkákon a színpaletta összes színét fellelhetjük. Vannak munkák, melyek meleg színekkel, azaz a sárga, vörös és árnyalatival és vannak, melyek hideg színekkel, a kék, zöld és árnyalatival készültek. De természetesen a legtöbb munkán ezek a színek egymás mellett lelhetőek fel, a lényeg mindig az, hogy olyan színek kerüljenek egymás mellé, melyek kiemelik egymást és szép egységet alkotnak.
A patchwork munkák elkészítésének egyébként az egyik legnagyobb és legfontosabb része a megfelelő szövetek kiválasztása, hogy azok a kelmék anyagukban, mintájukban, színükben passzoljanak egymáshoz. Sokáig tart a folyamat, míg „két egymásba szeretett anyaggal” indulhat a munka, a vágás, forgatás, pakolás, varrás aztán ismét vágás, forgatás, varrás, míg el nem készül a mű.

Nagyon jó végignézni ezeken a csodálatos alkotásokon. A Foltvirágok a művek elkészítésében, mi pedig a művek szemlélésében leljük örömünket.
Ez különösen fontos, most advent időszakában, ami a reményteli várakozás, a lelki készülődés ideje. Ilyenkor kilépünk a megszokott hétköznapi rutinból, egy kivételes időszakba érkezünk, egyfajta szakrális időbe, amikor befelé fordulunk, többet foglalkozunk önmagunkkal és szeretteinkkel is.
Ilyenkor sokkal nyitottabbak vagyunk a jóra, az igazra, a szépre, mint alapvető emberi értékek befogadására.
Ebben az időszakban így különösen fogékonyak vagyunk művészi alkotások befogadására is, és fordítva is igaz, a művészi alkotások segítenek nekünk ezt az időszakot még ünnepibbé és meghittebbé tenni.

Mint jelenleg a Foltvirágok Patchwork Klub tagjainak a kiállítása.
Köszönjük nekik, hogy megörvendeztetnek minket a gyönyörű munkáikkal.
És egy olyan gondolattal szeretném befejezni a kiállítás megnyitását, amit a Foltvirágok internetes blogján olvastam, miszerint az egyik csoporttag úgy fogalmazott, hogy ő egyre inkább érzi, hogy a „foltoskodás” egy csodálatos dolog.
Kívánom, a csoport minden tagja részére, hogy ez a „foltoskodás” továbbra is maradjon életük része, leljék örömüket továbbra is az alkotásban.


Gratulálok a színvonalas alkotásokhoz, a kiállítást ezennel megnyitom."


Mindig sok izgalmat rejt magában a tombola sorsolás. Ezt valamennyi jelenlévő, kicsi és nagy ki  nem hagyná. Most is több mint 100 tárgy talált gazdára. Voltak szerencsésebbek, akik többet (4-5 db) nyertek, de sajnos, olyanok is, akiknek nem kedvezett sorsolás. Számukra az ajándék az volt, h együtt voltunk és együtt ünnepeltünk. Bízzunk abban, h „Fortuna” jövőre hozzájuk is kegyes lesz. Köszönjük ezt a kellemes estét valamennyi vendégnek és foltostársnak.
(Kővári Éva)

 

Nincsenek megjegyzések: