Foltvirágok régebbi fotói itt megnézhetőek a másik blogban. IDE KATTINTVA!

2014. október 3., péntek

Ezüstvölgyben járt Gabi és Ági



Ezüstvölgy,  a magyarok számára kissé ismeretlen földrajzi fogalom. A név Franciaországban, Elzászban öt falut takar, ahol még nem is olyan régen ezüstöt bányásztak, és amelyből négyben /Sainte-Marie-aux-Mines, Sainte-Croix-aux-Mines, Liepvre és Rombach-le-France/ immáron húsz év óta minden évben európai foltvarró találkozót tartanak. Az idei találkozó szeptember 18.-21. közt lett megrendezve.




A tatabányai Foltraforgók klub szervezésében az idén már többedszer, egy busznyi magyar foltvarró – és néhány férj – is elment a találkozóra, bár aztán találkoztunk más magyar csoportokkal is.




A négy faluban 21 hivatalos kiállítóhely működött, ebben volt színház, múzeum, templom és kastély. A hivatalos kiállításokon kívül nagyon sok üzlet kirakatában, magánlakás ablakaiban is lehetett foltvarró munkákat látni.


Patika kirakata


Az egész rendezvény központja Sainte-Marie-aux-Mines volt. Itt volt a kiállításhoz tartozó Expo is, ahol egy foltvarró mindent megkaphatott, ami szem-szájnak ingere. Különböző textiliák, könyvek és eszközök széles választéka fogadta a látogatókat. Emellett itt kaptak helyet a központi kiállításra elfogadott pályaművek, ahol nagy örömünkre – bár díjat nem kapott – rögtön a bejárattal szemben Váradi Gyöngyi Exobolygó című képét láthattuk. 


Váradi Gyöngyi: Exobolygó


Sainte-Marie-aux-Mines színházában kapott helyet az amish kiállítás, ahol nem csak az amishok, sokszor az 1800-as évekből származó munkáival, hanem történetükkel és életükkel is megismerkedhettünk. Az már külön érdekesség, hogy azok az anabaptista irányzatok, amelyből az amishok – és a felvidéki fazekas habánok is – eredtek, eredetileg Elzászban, az Ezüstvölgy környékén alakultak ki. 



A Szent Madeleine templomban egy orosz alkotó, Julija Ivanova munkái voltak kiállítva, és „kakukktojásként” a híres Rubljov-féle Szentháromságnak a helyi ifjúsági foltvarrók által elkészített foltvarrt mása.  A bányászati múzeumban, a hajdani bánya központi épületében kaptak helyet mindazok az alkotások, amelyek az elmult húsz évben díjat nyerek, illetve az alkotók egy mai munkája is. Itt találkozhattunk Bornemissza Eszter két képével is. 
Bornemissza Eszter: Jacob's laddar
Bornemissza Eszter: Light


Ugyanebben a múzeumban volt egyszer egy kimonó bemutató, ahol azt is megmutatták, hogyan kell egy kimonót – két másik hölgy segítségével – fölvenni. 

Kimono bemutató



Japán kiállítófal


Majd két nap múlva négy orosz divattervező mutatta be ruhakölteményeit.
 A helyi alkotók a református templomban kaptak helyet.





Sainte-Croix-aux-Mines-ben a Burrus kastélyban japán foltvarrók munkáit csodálhattuk meg. Ugyanitt 10 Euró ellenében a vállalkozó kedvü hölgyek japán oktatóktól megtanulhatták egy táska készítését. A 10 Euró nem csak a félórás tanfolyam díját jelentette, a tanulók megkapták az anyagot, a szabásmintát, egy csomag jóminőségű vékony tűt, és egy kis tekercs cérnát. A baj csak ott kezdődött, hogy néhány lelkes jelentkező akkor látott először varrógépet közelről. 





Rombach-le-France-ban egy olyan ház hívta öl magára a figyelmet, amelynek a hat emeleti ablakát hat különböző színű munka fedte be, mindegyiken egy-egy betű: QUILTS. Ugyanitt a helyi foltvarrók kiállításán külön blokkot képeztek a gyerekek munkái, és minden darab mellett ott volt a kis alkotó fényképe is.





Bár Magyarországról elég zord időben indultunk, ott majdnem végig hétágra sütött a nap, csak szombaton eredt el az eső, ami hazáig kisért. 
Migray Gabriella

2 megjegyzés:

Ábrahámné Éva írta...

Gabikám,nagyon szépen köszönöm a részletes beszámolót!

Foltvirágok írta...

Neked Éva sok képet köszönjük amit feltettél a blogodba.